Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola
Nové Zámky

Fašiangy v I. C

FašiangyObdobie, ktoré nasleduje po Vianociach a trvá až do začiatku pôstu, voláme fašiangy. Táto časť roka je presne vymedzená od Troch kráľov až po utorok pred Popolcovou stredou. Fašiangy sú spojené so zábavou, dobrým jedlom a oslavami konca zimy. Je to istým spôsobom vítanie prírody, ktorá sa na jar prebúdza zo zimného spánku a ožíva.

V období pred pandémiou sa na mnohých miestach Slovenska konávali rôzne festivaly i jarmoky. V istom slova zmysle by sa dalo povedať, že fašiangy sú v podstate karneval. Na oslavách fašiangov sa ľudia s veľkou obľubou obliekali do rôznych kostýmov, zvyčajne parodujúcich spoločenské témy a situácie alebo predstavujúcich silné zvieratá prírody (kôň, medveď, vôl), čo symbolizuje silu a neoblomnosť prírody.

V súčasnosti nie je možné vítať prírodu týmto spôsobom, čo je pre mnohých veľmi smutné a mnohým to chýba. Keďže je to obdobie, ktoré je odjakživa symbolom radosti, veselosti a hojnosti, a práve to teraz veľmi potrebujeme, rozhodla som sa vniesť trochu týchto tradícií aj do dištančného vyučovania, aby sme si spoločne pripomenuli toto krásne obdobie a hlavne, aby sme si spestrili tieto dni.

Navrhla som žiakom, aby sa na hodinu slovenského jazyka prezliekli do literárnych, prípadne rozprávkových kostýmov. Veľmi som sa tešila, s čím ma prekvapia. A prekvapili. Na hodinu prišla Popoluška, Kocúr v čižmách, dalmatínec, Anna zo Zeleného domu, psík a mačička, Pipi dlhá pančucha, Jánošík i spisovateľ Martin Hranko. Každá postava sa nám predstavila a porozprávala o sebe niekoľko zaujímavostí. Ja som sa tiež predstavila. Bola som Hájnikova žena. Bola to veľmi zaujímavá hodina. Veľmi sa mi páčili nápady, s ktorými žiaci prišli, ako aj slovná zásoba, ktorou ma milo prekvapili, keďže v tejto dobe mám stále pocit, že ústne vyjadrovanie žiakov je stále slabšie.

Keďže sa fašiangy končia začiatkom pôstneho obdobia, sú tým pádom aj obdobím, kedy sa veľa hoduje, varí a pečie. Medzi najobľúbenejšie fašiangové jedlá patria šišky, záviny a huspenina, bez ktorej sa nemohli zaobísť žiadne oslavy. A tu som dostala ďalší nápad. Vyzvať žiakov, aby doma prekvapili a urobili jednoduché šišky. Poslala som im recept a ako to dopadlo, môžete vidieť na fotkách.

Verím, že si moji žiaci aspoň trochu pripomenuli toto krásne obdobie, že si spestrili a spríjemnili tieto dni a potešíme sa, keď budeme inšpiráciou aj pre ostatných.

ozio_gallery_nano

PaedDr. Monika Bednárová